App voor geldloos betalen

We leven in een geldeconomie. Er is een enorme overvloed aan spullen. En toch vallen er soms mensen buiten de boot. Dat is onnodig, want samen hebben we meer dan we nodig hebben.

Met de app SamSamBank kunnen we onze overvloed met elkaar ruilen – zonder dat dit geld kost. De app is veilig en betrouwbaar. Eenvoudig in het gebruik en laagdrempelig. Met plaatjes, vraag en aanbod kun je ruilen: jouw soep tegen mijn fiets, mijn stroom tegen jouw trui. Dat is niet alleen goed voor onszelf, het is ook duurzaam en circulair. Op 9 november 2019 werd in de gemeente Heerde een pilot gestart met deze app. Wethouder Cegerek over de app: ‘Primeur en spannend experiment! Ruilhandel met de app SamSamBank is innovatief en zorgt voor een stukje gemak, waarbij spullen en diensten uitgeruild kunnen worden zonder geld. We hopen dat zoveel mensen met de pilot mee willen doen de komende drie weken! Nu eerst voor de inwoners van Heerde en hopelijk straks voor heel Nederland!’

De app was tijdens de pilot beschikbaar als webapplicatie.

Voordelen van de app

De app voor geldloos betalen is dus een veilige en betrouwbare manier om het ruilverkeer te faciliteren. De app maakt het vinden en benutten van de alles wat we over hebben laagdrempelig. Je kunt vraag en aanbod ‘swipen’. Niet meer een-op-een ruilen zoals bijvoorbeeld via Facebook, maar in een community die met een algoritme bij elkaar wordt gezocht. Zo heb je veel meer kans op een 'match'!

De pilot in Heerde

Op 9 november 2019 startte in de gemeente Heerde de eerste pilot van drie weken. De inwoners van Heerde werden actief uitgenodigd en begeleid om de app te gebruiken. Ze konden diensten, dingen en acties met elkaar ruilen. Dat gebeurde zonder tussenkomst van geld. Gemonitord werd of het werkt, hoe het werkt, wat beter kan en wat het effect is.

De volgende stap

In het voorjaar van 2020 starten in een aantal steden nieuwe projecten, allemaal met teams van begeleiders. Ook als proef, maar dan moet de app helemaal klaar zijn en geschikt voor open inschrijving.

Terug naar de hoofdpagina.