Historie gemeentehuis Heerde

Het gemeentehuis van Heerde is door de jaren heen vaak van locatie veranderd. Vanaf begin 19e eeuw was het gemeentehuis ondergebracht bij de burgemeester.

Na enkele verhuizingen kwam het gemeentehuis in 1865 in het huis van burgemeester Van Troostenburg. Vanwege de groeiende administratie en het archief moest er een ├ęcht gemeentehuis komen. In 1883 werd de oude school aan de Dorpsstraat verbouwd tot gemeentehuis. De erfgenamen van Theodora Catharina Eva van Meurs schonken in 1927 Villa Nova aan de gemeente om als gemeentehuis te gebruiken. Uitbreidingen in 1977 en in 1984 en 1985 vingen de groei van het gemeentelijk apparaat op.

Eerste gemeentehuis van Heerde

Vanaf het begin van de 19e eeuw tot maart 1863 was het gemeentehuis van Heerde ondergebracht bij burgemeester (en secretaris) Van Meurs. Na enkele verhuizingen vond het gemeentehuis vanaf november 1865 onderdak in het huis van burgemeester Van Troostenburg. Vanwege de groeiende administratie en het archief moest er een ├ęcht gemeentehuis komen. Daarom verbouwde aannemer F.W. Geurden uit Apeldoorn de oude school aan de Dorpsstraat in 1883 tot gemeentehuis. In mei 1884 werd dit eerste gemeentehuis van Heerde in gebruik genomen. Het gebouw is niet meer het gemeentehuis, maar is nog wel te vinden aan Dorpsstraat nummer 44.

Gemeentehuis Villa Nova

In november 1927 schonken de erfgenamen van Theodora Catharina Eva van Meurs (overleden op 20 februari 1926) Villa Nova aan de gemeente Heerde om daarin het gemeentehuis te vestigen. Dat gebeurde een jaar later. Om de groei van het gemeentelijk apparaat op te vangen, werd in 1977 een uitbreiding gebouwd achter het bestaande gebouw. Het nieuwe gedeelte werd tot gemeentekantoor ingericht en in 1979 geopend. In 1984 en 1995 is het gemeentekantoor opnieuw uitgebreid. Er is een lift aangebracht, waardoor ook mindervaliden de raadsvergaderingen kunnen bezoeken.

De oude villa onderging een restauratie en wordt gebruikt voor raadsvergaderingen, huwelijken en representatieve doeleinden. Ook de kamers van burgemeester en wethouders bevinden zich in het historische deel.