Een echte Terugwinnaar maakt van afval weer grondstof

Samen maken we van ons afval weer grondstof! Zo luidt de boodschap van de gemeente Heerde. “Een groot deel van ons afval bestaat uit producten die je opnieuw kunt gebruiken als grondstof,” vertelt wethouder Stephan Nienhuis. “Helaas zien we toch nog veel rommel tussen met name het plastic en metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd). Dat is jammer, want vervuild pmd kan niet goed gerecycled worden. Daarom beginnen wij samen met ROVA vanaf 6 maart met de aanpak #Terugwinnaars.”

Veel Heerdenaren scheiden hun huishoudelijk afval al goed. Toch is er nog ruimte voor verbetering. Steeds vaker komt niet recyclebaar afval tussen de ingezamelde grondstoffen, zoals pmd. Dat afval zorgt voor vervuiling, waardoor grondstoffen niets meer waard zijn. Daarom het belangrijk om afval goed te scheiden. 

Samen zorgen voor een beter milieu

Een Terugwinnaar is iemand die het huishoudelijk afval goed scheidt. Wethouder Nienhuis hoopt dan ook dat iedereen in Heerde zich een Terugwinnaar voelt en iedereen zich wil (blijven) inzetten voor het goed scheiden van afval. “Een prettige en duurzame leefomgeving maken wij niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor de volgende generaties,” licht de wethouder toe. “Laten we er daarom samen de schouders onder zetten en ervoor zorgen dat we goed (blijven) omgaan met het milieu.”

Van goed gescheiden afval maken we nieuwe duurzame producten

#Terugwinnaars laat niet alleen zien dat afval scheiden niet moeilijk hoeft te zijn. Het toont ook wat er met goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden (en dat het daarom zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit). “Pmd wordt gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen en bijvoorbeeld bankjes en bloembakken. Oud glas wordt weer nieuw glas en van gft kunnen nieuwe duurzame producten worden gemaakt, zoals groen gas en compost.”

Vervuiling kan betekenen dat een hele vracht wordt afgekeurd

Dat goed inzamelen echt belangrijk is, ziet de gemeente regelmatig terug in de praktijk. Een vuilniswagen van ROVA zamelt per rit honderden pmd-zakken in. Als daar pmd-zakken met veel vervuiling tussen zit, kan het zijn dat de hele vracht wordt afgekeurd. “Dat is niet goed voor het milieu, want er gaan ontzettend veel bruikbare grondstoffen mee verloren. Daarnaast kost het verbranden van afval veel geld.

Wethouder Stephan Nienhuis met een zak pmd in zijn keuken/