Kwijtschelding

Heeft u een laag inkomen en kunt u de gemeentelijke belastingen niet betalen? Dan kunt u voor een deel van de kosten kwijtschelding aanvragen. Dit betekent dat u deze kosten niet hoeft te betalen.

Het hangt van uw persoonlijke financiële situatie af of u kwijtschelding kunt krijgen. De gemeente kijkt hierbij naar uw inkomen, uitgaven en vermogen. Bij uw vermogen hoort bijvoorbeeld ook uw spaargeld en eventueel de overwaarde van uw woning.

Automatische kwijtschelding

Heeft u kwijtschelding aangevraagd en gekregen en blijft uw (financiële) situatie gelijk? Dan komt u misschien in aanmerking voor automatische kwijtschelding. Zo hoeft u niet elk jaar een aanvraag in te dienen.

Let op: u moet voor automatische kwijtschelding wel de gemeente toestemming geven om gegevens te controleren en op te vragen bij instanties als de Belastingdienst, het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).

Voorwaarden

  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U staat als inwoner ingeschreven in de gemeente Heerde.
  • U geeft de gemeente alle nodige bewijsstukken van uw inkomen en vermogen.

Kosten

Een verzoek voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen is gratis.

Aanvraag

Vul het onderstaand aanvraagformulier voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen in.

Kwijtschelding online aanvragen Hiervoor heeft u DigiD nodig.

Wilt u de kwijtschelding niet online aanvragen? Dan kunt u gebruikmaken van het formulier Kwijtschelding aanvragen (pdf, 30,3Kb).

U kunt de gemeente ook bellen en vragen om het formulier naar u op te sturen.

Heeft u moeite met het invullen van het formulier? Wij kunnen u hiermee helpen, maar maak dan wel eerst een afspraak. Neem ook alle benodige gegevens mee als u naar het gemeentekantoor komt.

Bezwaar maken

Bent u het niet eens met de gemeentelijke belastingaanslag die u moet betalen? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij de gemeente.

Let op: het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dit betekent dat u de belasting eerst moet betalen. Achteraf wordt onderzocht of deze betaling terecht is.

Als u de aanslag niet kunt betalen, kunt u samen met het indienen van uw bezwaarschrift uitstel van betaling aanvragen.

Uitgelicht