Erkenning bij geboorte of later

Door een kind via de gemeente te erkennen, wordt u wettelijk ouder van dat kind.

• Bent u getrouwd met de moeder van het kind? U wordt automatisch de wettelijke ouder van het kind. Erkenning is niet nodig.
  • Heeft u een geregistreerd partnerschap met de moeder van het kind? U wordt automatisch de wettelijke ouder van het kind. Erkenning is niet nodig.
  • Bent u niet getrouwd en heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kunt u bij de gemeente het kind erkennen. Zo wordt u wettelijk ouder van het kind. U kunt een kind al voor de geboorte erkennen.

Bij de erkenning legt de gemeente meteen vast welke achternaam uw kind krijgt. Meer over dit onderwerp leest u bij 'Naamskeuze bij erkenning'.

Als u een kind erkent, heeft u nog niet het ouderlijk gezag. Zonder ouderlijk gezag mag u niets beslissen voor uw kind. Meer over dit onderwerp leest u bij Ouderlijk gezag.

• ​U bent 16 jaar of ouder.
  • U heeft toestemming nodig van de moeder. Tenzij het kind ouder is dan 16 jaar.
  • Is het kind 12 jaar of ouder? Dan heeft u schriftelijke toestemming nodig van het kind.
  • U kunt een kind niet erkennen als u niet met de moeder mag trouwen. Bijvoorbeeld omdat u een bloedverwant van de moeder bent.
  • Er mogen niet al 2 ouders zijn. Is het kind bijvoorbeeld geadopteerd door de vrouwelijke partner van de moeder? Dan kan de biologische vader het kind niet meer erkennen.
  • Staat u onder curatele op grond van uw lichamelijke of geestelijke toestand? Dan heeft u eerst toestemming van de kantonrechter nodig.

Extra informatie voor lesbische stellen:

• Is de zaaddonor bekend? Dan kan de meemoeder of de zaaddonor het kind erkennen. De moeder die bevallen is, bepaalt wie van de 2 het kind mag erkennen.
  • Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap? En is de zaaddonor onbekend? Dan is erkenning niet nodig. Neem bij de geboorteaangifte wel een verklaring van de Stichting Donorgegevens mee om aan te tonen dat de zaaddonor onbekend is.

• De erkenning van een kind kost niets.
  • Een uittreksel uit de burgerlijke stand kost € 14,00 (tarief 2021).

Aanvraag

U kunt uw kind erkennen in elke gemeente in Nederland. Dat kan voor of na de geboorte.

Wilt u uw kind erkennen tijdens de geboorteaangifte? Ga dan naar de gemeente waar uw kind is geboren.

Dit kan bij de gemeente Heerde alleen op afspraak.

Wat heeft u nodig?

• een geldig identiteitsbewijs van vader en moeder
  • schriftelijke toestemming van de moeder (als zij niet zelf aanwezig is)

Is het kind 12 jaar of ouder? Dan moet uw kind toestemming geven voor de erkenning. Dit kan door mee te gaan naar de gemeente of door schriftelijk toestemming te geven.