Erkenning moederschap

U bent zwanger en u bent getrouwd met uw vrouwelijke partner of u heeft samen een geregistreerd partnerschap. Als de zaaddonor onbekend is, is de vrouwelijke partner/echtgenote van de moeder wettelijk ook moeder van het kind. Neem bij de geboorteaangifte wel een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting mee.

Bent u niet getrouwd met uw vrouwelijke partner? En heeft u geen geregistreerd partnerschap? Dan kan de vrouwelijke partner vanaf 1 april 2014 het kind erkennen.

Heeft u gebruik gemaakt van een bekende zaaddonor? Bijvoorbeeld een vriend of familielid? Dan kan uw partner of de zaaddonor het kind erkennen.

Erkenning betekent niet dat u het ouderlijk gezag krijgt. Kijk voor meer informatie bij Ouderlijk gezag, aanvragen. Heeft u een geregistreerd partnerschap? Of bent u getrouwd? De moeder en de getrouwde of geregistreerde vrouwelijke partner hebben volgens de wet samen het ouderlijk gezag.

Kosten

De erkenning van een kind kost niets. Hou wel rekening met kosten voor een afschrift of uittreksel. Een afschrift of uittreksel uit de burgerlijke stand kost € 14,00 (tarief 2021).

Aanvraag

De moeder die niet zwanger of bevallen is, vraagt de erkenning aan bij de gemeente. Dit kan alleen op afspraak.

Afspraak maken

Aanpak

De moeder die niet zwanger of bevallen is, moet meenemen:

  • een geldig identiteitsbewijs van beide moeders; 
  • een schriftelijke verklaring van de Stichting Donorgegevens waaruit blijkt dat de zaaddonor onbekend is. Let op: dit is alleen nodig wanneer 2 vrouwen gehuwd zijn of een partnerschap hebben;
  • schriftelijke toestemming van de andere moeder (als zij niet zelf aanwezig is).