Ontkenning van het moederschap

Als de moeder van een kind getrouwd is of een geregistreerd partnerschap heeft, wordt haar echtgenoot of partner automatisch de ouder van het kind. Dit geldt ook voor lesbische stellen. Overlijdt de echtgenote of partner binnen 306 dagen voor de geboorte, dan wordt zij nog steeds automatisch de ouder van het kind. Zelfs als de moeder in de tussentijd is hertrouwd of een nieuw geregistreerd partnerschap is aangegaan.

Het is mogelijk om het moederschap te ontkennen. Dat wil zeggen dat u ontkent dat de meemoeder de ouder is van het kind. De meemoeder is de vrouwelijke echtgenoot of geregistreerd partner van de biologische moeder. In de meeste gevallen moet u naar de rechtbank voor ontkenning van het moederschap. U heeft dan een advocaat nodig.

Voorwaarden

U vraagt de ontkenning aan bij de rechtbank. U heeft dan een advocaat nodig. Niet alleen de moeder kan dit doen. Ook de meemoeder, het kind zelf of afstammelingen van het kind kunnen ontkenning van het moederschap aanvragen bij de rechtbank.

De moeder of meemoeder kan het verzoek bij de rechtbank indienen tot 1 jaar na de geboorte van het kind. De moeder en meemoeder kunnen het moederschap niet ontkennen als:

  • de meemoeder voor het huwelijk of geregistreerd partnerschap wist van de zwangerschap, of
  • de meemoeder akkoord gegaan is met de kunstmatige donorbevruchting.

Een kind kan een verzoek bij de rechtbank indienen tot 3 jaar na zijn of haar 18e verjaardag.

Er is 1 geval waarin u niet naar de rechtbank hoeft voor de ontkenning van het moederschap. Dit is als de moeder en de meemoeder sinds de kunstmatige donorbevruchting gescheiden (van tafel en bed) hebben geleefd. Alleen de moeder kan in dit geval ontkenning aanvragen bij de gemeente.

Kosten

Informeer bij uw advocaat naar de kosten.

Aan ontkenning bij de gemeente zijn geen kosten verbonden.

Aanvraag

Neem contact op met een advocaat om de ontkenning aan te vragen bij de rechtbank.

Denkt u dat u voldoet aan de voorwaarden voor een akte van ontkenning via de gemeente? Bel de gemeente om dit te bespreken.