Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen

Bedrijven die schade aan het milieu veroorzaken, hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. U kunt dit nodig hebben als uw bedrijf bijvoorbeeld:

• Veel energie verbruikt;
  • De lucht vervuilt;
  • Geluidsoverlast veroorzaakt;
  • Geuroverlast veroorzaakt.

Sommige bedrijven hebben geen vergunnings- en meldingsplicht. Dit zijn bijvoorbeeld kantoren, diverse zorginstellingen, huisartsenpraktijken en peuterspeelzalen.

Bij de Activiteitenbesluit internetmodule kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft. Soms is het genoeg als u een milieumelding doet bij de gemeente.

In sommige gevallen moet u een vergunning aanvragen bij de provincie. Als vuistregel kunt u aanhouden dat dit geldt voor RIE-bedrijven en BRZO-bedrijven. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de provincie.

Een omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen kost niets.

Aanvraag

U vraagt de omgevingsvergunning voor het milieu aan bij het omgevingsloket.

Aanpak

Wat u nodig heeft als u een omgevingsvergunning voor het milieu aanvraagt, ligt aan het soort bedrijf en hoe groot het is. U kunt de volgende informatie nodig hebben:

• Een akoestisch rapport.
  • Een bodemonderzoeksrapport.
  • Een geurrapport.
  • Een energierapport.
  • Een plattegrond.
  • Een bedrijfsplan waarin u de bedrijfsactiviteiten toelicht.

Procedure

• Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het milieu geldt een wettelijke termijn van 6 maanden.
  • Als u de aanvraag heeft ingediend, controleert de gemeente of de gegevens correct en compleet zijn.
  • Bij een niet-complete of -correcte aanvraag ontvangt u een verzoek om de aanvraag aan te vullen met de ontbrekende stukken/gegevens.
  • De gemeente beoordeelt de ingediende aanvullingen.
  • De gemeente stelt een ontwerpvergunning op en publiceert deze. De ontwerpvergunning ligt gedurende 6 weken ter inzage, binnen deze termijn kunnen zienswijzen ingediend worden.
  • De gemeente behandelt eventuele zienswijzen en stelt een definitieve vergunning (ook wel besluit genoemd) op, verstuurt deze naar de aanvrager en publiceert deze.
  • Het besluit ligt gedurende 6 weken ter inzage, gedurende deze termijn kan beroep ingesteld worden.