Omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen
Bedrijven die schade aan het milieu veroorzaken, hebben een omgevingsvergunning voor het milieu nodig. U kunt dit nodig hebben als uw bedrijf bijvoorbeeld:
- Veel energie verbruikt;
- De lucht vervuilt;
- Geluidsoverlast veroorzaakt;
- Geuroverlast veroorzaakt.
Sommige bedrijven hebben geen vergunnings- en meldingsplicht. Dit zijn bijvoorbeeld kantoren, diverse zorginstellingen, huisartsenpraktijken en peuterspeelzalen.
Bij de Activiteitenbesluit internetmodule kunt u controleren of u een vergunning nodig heeft. Soms is het genoeg als u een milieumelding doet bij de gemeente.
In sommige gevallen moet u een vergunning aanvragen bij de provincie. Als vuistregel kunt u aanhouden dat dit geldt voor RIE-bedrijven en BRZO-bedrijven. Wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met de provincie.
Kosten
Een omgevingsvergunning voor het milieu aanvragen kost niets.
Aanvraag
U vraagt de omgevingsvergunning voor het milieu aan bij het omgevingsloket.
Aanpak
Wat u nodig heeft als u een omgevingsvergunning voor het milieu aanvraagt, ligt aan het soort bedrijf en hoe groot het is. U kunt de volgende informatie nodig hebben:
- Een akoestisch rapport.
- Een bodemonderzoeksrapport.
- Een geurrapport.
- Een energierapport.
- Een plattegrond.
- Een bedrijfsplan waarin u de bedrijfsactiviteiten toelicht.
Procedure
- Voor het aanvragen van een omgevingsvergunning voor het milieu geldt een wettelijke termijn van 6 maanden.
- Als u de aanvraag heeft ingediend, controleert de gemeente of de gegevens correct en compleet zijn.
- Bij een niet-complete of -correcte aanvraag ontvangt u een verzoek om de aanvraag aan te vullen met de ontbrekende stukken/gegevens.
- De gemeente beoordeelt de ingediende aanvullingen.
- De gemeente stelt een ontwerpvergunning op en publiceert deze. De ontwerpvergunning ligt gedurende 6 weken ter inzage, binnen deze termijn kunnen zienswijzen ingediend worden.
- De gemeente behandelt eventuele zienswijzen en stelt een definitieve vergunning (ook wel besluit genoemd) op, verstuurt deze naar de aanvrager en publiceert deze.
- Het besluit ligt gedurende 6 weken ter inzage, gedurende deze termijn kan beroep ingesteld worden.