Vanwege de voorzorgsmaatregelen met betrekking tot een beveiligingslek in Citrix kunt u mogelijk geen aanvragen doen waar DigiD voor nodig is. Lees meer in het nieuwsbericht.

Ontheffing tijdelijk schenken zwak alcoholische dranken

Het is niet toegestaan om buiten uw horecabedrijf alcoholische dranken te verkopen. U kunt voor speciale evenementen, zoals Koningsdag, een ontheffing aanvragen. Met een ontheffing heeft u toestemming om tijdelijk alcohol te verkopen.

U kunt een ontheffing krijgen voor maximaal 12 dagen achter elkaar.

Heeft u elk jaar voor hetzelfde evenement een ontheffing nodig? U kunt een ontheffing aanvragen die meerdere jaren geldig is. Het evenement moet dan wel aan dezelfde voorwaarden voldoen. Zoals onder leiding staan van dezelfde persoon.

Ontheffing aanvragen U heeft hiervoor eHerkenning of DigiD nodig.

Wilt u uw ontheffing liever schriftelijk aanvragen? Dan kunt u gebruik maken van het formulier Ontheffing voor het schenken van zwak alcoholische dranken aanvragen (pdf, 234Kb).

Voorwaarden

U kunt alleen een ontheffing krijgen voor de verkoop van zwak-alcoholische dranken, zoals bier en wijn.

Het schenken van zwak-alcoholhoudende dranken mag alleen onder leiding van een persoon:

  • die minimaal 21 jaar is
  • die niet van slecht levensgedrag is (u heeft bijvoorbeeld geen gevangenisstraf uitgezeten in de afgelopen 5 jaar of een psychiatrische straf gehad vanwege een misdrijf)

Kosten

  • Een aanvraag in behandeling nemen tot het verlenen van een ontheffing als bedoeld in artikel 35 van de Drank- en Horecawet: € 26,50
  • Indien de ontheffing in combinatie met een aanvraag voor een evenement wordt gedaan: € 5,25
  • Een melding als bedoeld in artikel 30 van de Drank- en Horecawet: € 52,90

(prijspeil 2020)