Vanwege de maandelijkse onderhoudswerkzaamheden is de website op woensdagavond 25 november vanaf 17.30 uur minder goed bereikbaar. Tijdens de werkzaamheden kunt u geen online aanvragen indienen. De producten van Burgerzaken kunt u wel aanvragen of regelen (verhuizing doorgeven, uittreksel aanvragen etcetera). Excuses voor het ongemak.

Pas op voor illegaal vuurwerk

Met al het vuurwerk moet voorzichtig omgegaan worden. Ook aan vuurwerk dat vrij in de winkels te koop is en het zogenaamd ‘kindervuurwerk’, zoals sterretjes, zitten risico’s. Het is belangrijk om alleen goedgekeurd (legaal) vuurwerk te kopen bij erkende verkooppunten met een vergunning. Lees voor het afsteken de gebruiksaanwijzing altijd goed.

Wanneer is vuurwerk illegaal?

Het is lastig om te bepalen of vuurwerk illegaal is. Als vuistregel geldt: illegaal vuurwerk is al het vuurwerk dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht. Voorbeelden van bekend illegaal vuurwerk zijn strijkers, Bengaals vuur, mortierbommen, Chinese rollen, lawinepijlen, Cobra’s en de Big Five.

Waarom is illegaal vuurwerk zo gevaarlijk?

Illegaal vuurwerk wordt niet gekeurd en getest. Er wordt dus niet gekeken of vuurwerk niet volgens de aanwijzingen afgaat. De lont brandt bijvoorbeeld te snel, zodat u niet op tijd kunt wegkomen. Vaak bevat illegaal vuurwerk te veel kruit. De zeer harde knal kan leiden tot blijvende gehoorbeschadiging en daarnaast kan de kracht van de explosie zo groot zijn dat dit iemand ernstig kan verwonden of zelfs doden.

Hoe doe ik melding van illegaal vuurwerk?

Vermoedt u dat iemand illegaal vuurwerk bezit of verhandelt? Geef dit dan door aan de politie via 0900 8844.

Wil je iets anoniem melden? Doe dan een melding bij Meld Misdaad Anoniem, via 0800-7000 of www.meldmisdaadanoniem.nl.

Terug naar de hoofdpagina.