Voorbereiden op een calamiteit

Het is belangrijk om te weten welke risico’s in uw omgeving het meest waarschijnlijk zijn, wat u zelf kunt doen als er iets gebeurt, hoe u de gevolgen kunt beperken en wat de overheid en hulpdiensten doen in zo’n situatie.

Wat u zelf kunt doen

Wat kunt u zelf bijvoorbeeld doen bij stroomstoring? U kunt als uw telefoon het nog doet, bellen naar telefoonnummer 0800-9009 voor meer informatie over een stroomstoring. Bel verder niet onnodig om overbelasting van het netwerk te voorkomen.

Als de stroomstoring langer duurt dan twee uur, krijgt u informatie via Omroep Gelderland (via de ether FM 103,5 MHz). Een radio op batterijen is dan belangrijk om in huis te hebben. Ook wordt aangeraden alle elektrische apparaten en gas uit te schakelen als deze in gebruik waren tijdens de stoomuitval.

Risicowebsite

Gemeenten in Noord- en Oost-Gelderland en de Veiligheidsregio hebben bekeken welke risico’s in deze regio het meest waarschijnlijk zijn. Deze risico's staan allemaal op de speciale website www.vnog.nl/weesvoorbereid.

Op deze website leest u wat u kunt doen om risico's te voorkomen, hoe u zich voorbereidt, en wat u kunt doen als het toch gebeurt. Ook hoe u wordt gewaarschuwd als het toch plaatsvindt en wat u dan van de overheid kunt verwachten is belangrijke informatie voor u. Bent u voorbereid op een calamiteit? Wel als u daar zelf voor zorgt.

Noodpakket

Het is verstandig om een noodpakket in huis te hebben. Dit pakket bevat de meest essentiële spullen die u kunt gebruiken in noodsituaties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een zaklamp, een eerstehulpkit, een radio en een waarschuwingsfluitje.

Kijk voor meer informatie over het noodpakket op de website www.crisis.nl.