Landschapsontwikkelingsplan

Het landschap van de Veluwe tot de IJssel is niet voor niets een nationaal landschap, het is één van de aantrekkelijkste landschappen van Nederland.

Betrokkenheid

Er zijn uitgestrekte bossen en heiden, een prachtig kleinschalig cultuurlandschap met kastelen, karakteristieke boerderijen, talloze landgoederen en een schilderachtig rivierenlandschap met uiterwaarden en een dijk. De bewoners van het landschap van Veluwe tot IJssel zijn dan ook met recht trots op hun omgeving en besteden veel zorg aan hun grond, hun tuin en huis.

Daarnaast zijn er heel veel mensen en organisaties actief bezig met ‘landschap’ in brede zin. Om bijvoorbeeld de natuur te beschermen, watermolens in kaart te brengen, te adviseren over IJsselhoeven of om hoogstamboomgaarden te herstellen. Het landschap wordt gevormd door het voortdurend handelen van de mens. Daarmee is een aantrekkelijk landschap een verantwoordelijkheid van de samenleving.

Landschapsontwikkelingsplan

Een mooi aantrekkelijk landschap is belangrijk. Dit voor zowel onze burgers, onze natuur als voor de vele mensen die onze streek elk jaar bezoeken. Een fraai landschap is ook in economische zin van betekenis als vestigingsfactor voor bedrijven. Om dit landschap te bewaren en mooier te maken heeft de gemeente Heerde samen met de gemeenten Epe en Voorst een landschapsontwikkelingsplan (pdf, 22MB) opgesteld.

Naast het landschapsontwikkelingsplan is er aanvullende informatie beschikbaar. Een brochure met algemene informatie over het landschap en het streekeigen erf.  De bijbehorende inlegvellen geven informatie over de verschillende landschapstypen. In deze inlegvellen leest u over de kenmerken van de landschapstypen en welke streekeigen boom- en struiksoorten u op het erf en in uw omgeving kunt aanplanten. De aanvullende informatie kunt u onderaan deze pagina vinden.

Stichting Landschapsbeheer Gelderland

Op de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) staat per gemeente beschreven welke projecten er verwacht worden, in uitvoering zijn en welke projecten afgerond zijn.

Overige informatie