Q&A crisisnoodopvang in Wapenveld

Van 2 januari tot en met 31 maart komt in Wapenveld (gemeente Heerde) een (nacht)crisisopvangplek in het gebouw van een voormalige jeugdinstelling aan de Dreefseweg beschikbaar voor de opvang van 75 asielzoekers. Deze opvang komt in de plaats van de crisisnoodopvang die in Ugchelen (gemeente Apeldoorn) de laatste drie maanden in 2024 beschikbaar was.

Waar komen deze mensen vandaan?

De crisisnoodopvang in Ugchelen, gemeente Apeldoorn is gestopt op 31 december. De gemeente Heerde neemt vanaf dat moment deze tijdelijke opvang over. De mensen slapen in de crisisnoodopvang in Wapenveld; ze worden ’s morgens met een bus naar Ter Apel gebracht en komen ’s avonds weer naar de crisisnoodopvang. Overdag zijn ze dus in Ter Apel.

Asielzoekers die in Nederland aankomen, moeten zich melden in het aanmeldcentrum Ter Apel. Daar volgt een eerste registratie en een korte screening. Daarna gaan ze door naar een asielzoekerscentrum (azc) in een andere gemeente in Nederland.

Zoals bekend, zijn er in Nederland te weinig azc’s. Daardoor knelt het in Ter Apel. In Ter Apel is plek voor 2000 mensen. Maar u kent vast de beelden van het overvolle gebouw en terrein. Daarom worden er, als dat nodig is, in andere gemeenten tijdelijk groepjes mensen uit Ter Apel opgevangen, in afwachting van een plek in een azc. De gemeente Heerde neemt nu ook die (tijdelijke) taak op zich. De crisisnoodopvang in Wapenveld duurt uiterlijk tot en met 31 maart van dit jaar.

Wat voor mensen zijn dit? Gaat het bijvoorbeeld om gezinnen, alleenstaande mannen/vrouwen? En over welke leeftijdsgroep hebben we het?

Het zal grotendeels gaan om alleenstaande mannen en vrouwen, waarvan het grootste deel mannen. Aangezien het hier gaat om een crisisnoodopvang, zullen gezinnen met kinderen op andere, meer geschikte locaties worden opgevangen.

Gaat het om mensen die al aan de asielprocedure begonnen zijn, of daar nog mee moeten starten?

Dit gaat vooral om mensen die nog moeten starten met de asielprocedure. Dat is ook de reden dat ze overdag teruggaan naar Ter Apel om daar te starten met hun registratie.

Zijn deze mensen gescreend? Is hun achtergrond en herkomst bekend?

Zij zijn of worden geregistreerd in ter Apel, afhankelijk van hoever zij in de procedure zijn.

Hoe gaan jullie om met hygiëne?

In het gebouw zijn sanitaire voorzieningen, zoals toiletten en doucheruimten aanwezig. Er is een schoonmaakbedrijf dat dagelijks na vertrek de bedden/ruimtes reinigt, zodat een volgende groep mensen in een schone ruimte arriveert.

Is er toezicht?

’s Nachts zijn er 3 beveiligers aanwezig, overdag 1 beveiliger en 1 COA-medewerker. Wanneer er geen asielzoekers overnachten, is er een beveiliger aanwezig in het pand. Buurtbewoners kunnen contact opnemen met de COA-medewerker. De locatie is 24/7 telefonisch bereikbaar voor vragen/meldingen via telefoonnummer: 06-27502873.

Welke maatregelen worden er genomen om de veiligheid in de buurt en de naastgelegen school te waarborgen?

Er is dag en nacht beveiliging en toezicht.  Er is overigens geen aanleiding om aan te nemen dat de crisisopvang van deze mensen tot 31 maart de veiligheid in de buurt zal aantasten. Deze bewoners komen om hier om te overnachten na een vermoeiende reis richting Ter Apel. De verwachting is ook – gelet ook op eerdere ervaringen– dat ze vooral komen om uit te rusten. We kunnen uiteraard niet 100% uitsluiten dat er iets gebeurt, maar die kans is klein.

Het is niet zeker dat er steeds daadwerkelijk mensen ondergebracht zullen zijn op deze plek. Dat is afhankelijk van de situatie in Ter Apel. Hoeveel mensen komen naar verwachting naar Wapenveld?

Dat valt op dit moment nog niet met zekerheid te zeggen. Dat is mede afhankelijk van de situatie in Ter Apel. Dit wordt per dag beoordeeld. Afhankelijk hoe de situatie daar is wordt dagelijks bekeken hoeveel mensen er ’s nachts ondergebracht worden in de crisisnoodopvang in Wapenveld. In het gebouw is plek voor maximaal 75 mensen.

De asielzoekers zullen slapen in Wapenveld en overdag weer naar Ter Apel gaan. Hoe laat vertrekken ze 's ochtends en hoe laat komen ze s' avonds weer in Wapenveld aan?

Exacte tijden zijn niet aan te geven, maar ze zullen in de ochtend weer vertrekken naar Ter Apel. Of ze daarna terugkeren naar Wapenveld is niet zeker. Het kan ook zijn dat weer andere (nieuwe) asielzoekers naar Wapenveld komen voor een overnachting.

Is het definitief dat de asielzoekers maximaal tot 31 maart in Wapenveld zijn, of bestaat er een kans dat de noodopvang langer aanhoudt?

Het stopt definitief op 31 maart. Deze locatie is niet geschikt voor langdurige opvang, alleen voor kortdurende.

Waarom is de omgeving niet eerder geïnformeerd?

Er zijn dringend extra opvangplaatsen nodig omdat de crisisnoodopvang voor Ter Apel in de gemeente Apeldoorn is gestopt. Aan de gemeente Heerde is gevraagd om deze crisisnoodopvang over te nemen van de gemeente Apeldoorn. Omdat de nood zo hoog is, is de gemeente akkoord gegaan. De gemeente heeft direct en zo snel mogelijk omwonenden geïnformeerd door middel van een brief.

Waarom opvang in Heerde?

We werken in Heerde toe naar structurelere opvanglocaties, voor de langere termijn. Dat biedt meer duidelijkheid en rust voor iedereen dan telkens nieuwe tijdelijke plekken. Voordat we dat geregeld hebben, doen we wat nodig is: mensen een fatsoenlijk dak boven het hoofd bieden en medemensen helpen zoals we zelf in nood ook geholpen willen worden.

Waarom in dit gebouw?

Crisisnoodopvang vindt vaak plaats in sporthallen of tenten. Met beide hebben we ervaring (Syriërs in 2015, Oekraïners in 2022). Een sporthal heeft als groot nadeel dat sportverenigingen en gymlessen dan stil komen te liggen. Tenten zijn in de herfst en winter veel te koud. Een leegstaand gebouw is een beter alternatief.

Wie zorgt er voor deze mensen?

COA zorgt voor de basis-inrichting, bemensing (begeleiding en beveiliging) en catering. ’s Nachts zijn er 3 beveiligers aanwezig, overdag 1 beveiliger en een COA-medewerker. Wanneer er geen asielzoekers overnachten is er een beveiliger aanwezig.

Wat gaan omwonenden ervan merken?

De asielzoekers slapen hier alleen. Overdag zijn ze in Ter Apel. De mensen worden gebracht met bussen of busjes, afhankelijk van de groepsgrootte. Er is plek voor maximaal 75 personen, verdeeld over de kamers. Er kunnen ook dagen zijn dat er geen mensen vanuit Ter Apel komen.

Ik wil contact met de locatie voor een melding/vraag. Hoe doe ik dat?

De locatie is 24/7 telefonisch bereikbaar voor vragen/meldingen via telefoonnummer 06-27502873.