Rijbewijs

Online verlengen

Is uw huidige rijbewijs (bijna) verlopen? Vraag dan online een nieuwe aan bij de gemeente waar u woont. Verlengen of een categorie toevoegen kan tegenwoordig sneller via de RDW. U hoeft dan slechts 1 keer naar het gemeentekantoor te komen om het rijbewijs op te halen. Uw nieuwe rijbewijs ligt al na 2 werkdagen klaar. U hoeft voor het ophalen geen afspraak te maken.

Verleng uw rijbewijs online

Nieuw rijbewijs aanvragen

Heeft u net uw rijexamen gehaald of is uw rijbewijs kwijt of gestolen? Voor een eerste aanvraag moet u wel een afspraak op het gemeentekantoor maken. U kunt uw rijbewijs na 5 werkdagen zonder afspraak ophalen. Wilt u uw rijbewijs niet online verlengen? Maak dan ook een afspraak.

Maak een afspraak

Meenemen bij het aanvragen

 • Een geldig identiteitsbewijs (alleen bij een nieuwe aanvraag of aanvraag na vermissing).
 • Uw oude rijbewijs, als u het rijbewijs wilt verlengen of omwisselen.
 • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen.
 • Voldoende geld. U moet uw rijbewijs betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.

Wat kost een rijbewijs?

 • Rijbewijs: € 51,10
 • Extra kosten bij een spoedaanvraag: € 39,65
Heeft u het rijbewijs sneller nodig?

Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak en geef aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Als u het rijbewijs vóór 14.30 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten bij een spoedaanvraag.

Afspraak maken aanvragen rijbewijs

Hoe lang is een rijbewijs geldig?
 • Een rijbewijs is maximaal 10 jaar geldig.
 • Bent u tussen de 65 en 70 jaar oud? Dan is uw nieuwe rijbewijs geldig tot u 75 jaar wordt.
 • Bent u tussen de 70 en 75 jaar oud? Dan is uw nieuwe rijbewijs maximaal 5 jaar geldig.
 • Vanaf 75 jaar wordt u medisch gekeurd als u uw rijbewijs wilt vernieuwen.
 • Een nieuw rijbewijs voor vrachtwagen of bus is maximaal 5 jaar geldig.
Is uw rijbewijs vermist of gestolen?

Doe dan een melding bij de RDW. Hiervoor heeft u DigiD nodig. Voordeel is dat het rijbewijs direct ongeldig wordt, waardoor misbruik niet meer mogelijk is.

Heeft u geen DigiD of lukt de melding niet online? Vul dan bij de gemeente een verklaring van vermissing in. Maak hiervoor een afspraak. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

Rijden zonder rijbewijs bij omwisseling

U maakt zelf de keuze of u blijft rijden tijdens de aanvraag. U mag in een voertuig rijden als u hiervoor een geldig rijbewijs heeft. Wordt u als bestuurder door de politie gestopt, dan moet u uw rijbewijs kunnen laten zien. De politie kan een boete geven als u dit niet kunt. De kans dat de politie u stopt is klein als u zich aan de verkeersregels houdt. Gebeurt dit toch (bijvoorbeeld bij een verkeerscontrole)? Dan kan de politie bij ons navragen of er een omwisselingsaanvraag is gedaan en of u een geldig rijbewijs heeft ingeleverd. De kans op een boete is daarom klein, maar wel aanwezig. Het is aan u om dit risico wel of niet te nemen.

Kijk voor meer informatie op www.rdw.nl.

In de Boetebase van het Openbaar Ministerie (OM) staat hoe hoog de boete is voor het niet kunnen laten zien van een rijbewijs.