Tuinsafari met de telefoon
Caroline van de Burgt is ambassadeur voor de biodiversiteit en schrijft maandelijks over biodiversiteit en wat ze allemaal tegenkomt in haar tuin.
De natuur staat al weken in het teken van voortplanting. Vlinders doen hun best om een goede plant te vinden om hun rupsen van te laten eten. Pimpelmeesjes zoeken de rupsen voor hun jongen. Hun jongen worden soms weer gepakt door een sperwer of een ekster. Of de kat van de buren.
Het is een grote drukte in de tuin. Tijdens een koffiepauze zet ik graag de app Merlin Bird ID aan en hopla, 6 soorten worden herkend aan hun zang. De merel, de koolmees, de spreeuw: dat geluid herken ik wel. De zwartkop, de bonte vliegenvanger en de fitis zijn dankzij de app nu ook te herkennen.
Op de bloeiende kruiden en borderplanten zoemt het van de insecten en daar zitten soms prachtige soorten bij. Ik ken er weinig bij naam, maar de app Obsidentify geeft aan de hand van een foto vaak de goede naam. De geringelde smalboktor of de wespspin. Prachtige namen voor prachtige dieren. Het beest of de bloem kan het niks schelen hoe wij mensen het noemen. Maar ik vind het leuk om een lijst bij te houden en te kijken of ik aan 1000 soorten kan komen. Die 1000 heb ik er waarschijnlijk al, ware het niet dat ik mezelf nog steeds niet de rust heb gegund om er eens voor te gaan zitten om die lijst uit te zoeken… Maar ooit, dan komt die er.
Voor nu geniet ik ervan, als gastvrouw van de natuur, om op 1 rozenplant 6 verschillende soorten bijtjes te vinden. En als dan de bonte specht met 3 jongen neerstrijkt om uit de poel te drinken. Dat is voor mij geluk.