Voedselverspilling is een wereldwijd probleem

Han Verhoeven is klimaatburgemeester en schrijft maandelijks over het klimaat en over hoe je met kleine stappen het verschil maakt.

Han Verhoeven klimaatburgemeesterWist je dat wereldwijd 25 tot 30% van al het geproduceerde voedsel nooit gegeten wordt? Gelukkig wordt een deel nog wel nuttig gebruikt, bijvoorbeeld als veevoer. Of van reststromen (te groot, te klein, niet afgenomen) worden nieuwe producten gemaakt, bijvoorbeeld door Nowastearmy. Ook in Nederland gooien we gemiddeld 33 kilo per persoon per jaar aan bruikbare voeding weg. Dat is veel! Dit kost ons niet alleen geld (zo’n € 140 per persoon), maar gaat ook ten koste van het klimaat: voedselproductie kost veel energie en draagt bij aan klimaatverandering.

Wat kun jij doen?

De meeste verspilling gebeurt thuis. Denk aan teveel inkopen, te lang bewaren, niet lekker of gewoon vergeten. Gelukkig kun je met een paar simpele stappen al veel bereiken:

Persoonlijke noot

De meeste Nederlanders, (ook ik), denken dat het wel meevalt met wat ze weggooien. Maar dat valt toch tegen. Resultaat na het schrijven van deze column? Acht boterhamen in de vriezer, de aubergine, tomaten en komkommer uit de koelkast en appels en bloemkool erin. Wat is het toch leuk om telkens nog weer te leren wat je beter kunt doen. En je daar beter over voelen. Doe ook mee aan de verspillingsquiz op www.veggipedia.nl/quiz/verspillingsquiz.

Op 9 oktober organiseren we een klimaat pubquiz

Zin om mee te doen? Let dan op de publicatie over de duurzame week op de gemeentepagina van 30 september.

Han Verhoeven

Klimaatburgemeester

www.klimaatburgemeester.nl