Gemeentevlag en -wapen Heerde

Op 23 februari 1976 stelde de raad van Heerde de gemeentevlag in. De kleuren zijn ontleend aan het wapen.

De beschrijving van de vlag luidt: een broeking (linkergedeelte) blauw-wit en een vlucht (rechtergedeelte) geel-rood. Deze vlag is ingesteld door de gemeenteraad van Heerde op 23 februari 1976.

Gemeentevlag Heerde

Wanneer u een vlag wilt kopen, kunt u contact opnemen met bijvoorbeeld de Dokkumer Vlaggen Centrale, Vlaggen.com, Vlaggenhuis.nl of andere vlaggenleveranciers.

Gemeentewapen Heerde

Op 29 oktober 1869 werd het huidige wapen van Heerde vastgesteld. Het wapen bestaat uit drie delen, waarin de belangrijkst middelen van bestaan werden weergegeven: schapenhouderij, veeteelt en akkerbouw.

Beschrijving

De bovenkant is goud (geel) en toont twee schapenkoppen van zilver (wit). De onderkant bestaat uit een rechterzijde in keel (rood) met een ploeg van goud en een linkerzijde in lazuur (blauw) met een ossenkop van zilver. De samenstellers van het wapen wilden op deze manier de belangrijkste middelen van bestaan weergeven: schapenhouderij, veeteelt en akkerbouw.

NB: In de beschrijving lijken links en rechts te zijn omgedraaid. Dit komt omdat schilden altijd worden beschreven gezien vanuit het hart van de ridder die het schild draagt.

Wapen gemeente Heerde

Het gemeentewapen mag voor privé-doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld voor de voorkant van een scriptie voor school. Het gebruik van het gemeentewapen voor zakelijke doeleinden is niet toegestaan.

Huisstijl gemeente Heerde

De gemeentelijke organisatie van Heerde heeft een eigen huisstijl. Deze is gebaseerd op het al lang bestaande wapen voor de gemeente.