Hoe kan ik stemmen vanuit het buitenland?

Bent u tijdens de Europees Parlementsverkiezing in het buitenland? Bijvoorbeeld voor werk, studie of vakantie? En staat u nog wel ingeschreven in een Nederlandse gemeente? Stem dan via een volmacht of per brief.

Iemand voor u laten stemmen (schriftelijke volmacht)

Bij het stemmen via een volmacht laat u iemand anders in een Nederlandse gemeente voor u stemmen. Die persoon in Nederland moet zelf ook gaan stemmen. U kunt een schriftelijke volmacht aanvragen bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Dit kunt u op 3 manieren regelen:

  • Het invullen en ondertekenen van het volmachtbewijs op de achterkant van uw stempas. De persoon die voor u gaat stemmen moet ook een kopie van uw identiteitsbewijs meenemen en op het stembureau laten zien. Dit identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar zijn verlopen. U kunt het gebruiken als er “7 juni 2019” of elke latere datum op vermeld staat.
  • Het online invullen en versturen van het aanvraagformulier Verzoek om bij volmacht te stemmen (dit formulier is nog niet beschikbaar). Het aanvraagformulier moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 bij ons binnen zijn.
  • Het indienen van een schriftelijk verzoek Verzoek om bij volmacht te stemmen (pdf, 463Kb). Let op: het aanvraagformulier moet uiterlijk maandag 3 juni 2024 bij ons binnen zijn.;

Stemmen per brief

U kunt ook per brief stemmen vanuit uw tijdelijke buitenlandse adres met een briefstembewijs. U moet wel een buitenlands postadres hebben waar uw briefstembewijs naartoe gestuurd kan worden.

U vraagt dit aan bij de gemeente Den Haag. Klik hiervoor op de volgende link: 

Tijdelijk in het buitenland tijdens de Europees Parlementsverkiezing.

Uw volledige aanvraag moet op zijn laatst vrijdag 10 mei 2024 bij de gemeente Den Haag binnen zijn. Een volledige aanvraag bestaat uit het ingevulde en ondertekende aanvraagformulier. En een kopie van uw geldige Nederlandse identiteitsdocument.