Identiteitskaart

Een identiteitskaart is een reisdocument en identificatiemiddel. U vraagt uw identiteitskaart persoonlijk aan bij gemeente waar u ingeschreven staat. U kunt uw identiteitskaart na 5 werkdagen ophalen. Voor het aanvragen en ophalen moet u een afspraak maken. 

Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Kinderen vanaf 14 jaar hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig vanwege de identificatieplicht.

Een identiteitskaart is 10 jaar geldig voor personen van 18 jaar en ouder. Een identiteitskaart voor personen jonger dan 18 jaar is 5 jaar geldig.

Afspraak maken aanvragen identiteitskaart

Let op: Is uw identiteitskaart zoekgeraakt of gestolen? Lees dan op de pagina Vermissing of beschadiging van een reisdocument hoe u dit kunt melden. Of maak direct online een afspraak om de vermissing door te geven.

Afspraak maken vermissing identiteitskaart

Wat kost een identiteitskaart?

  • Identiteitskaart voor persoon van 18 jaar en ouder: € 70,35
  • Identiteitskaart voor persoon jonger dan 18 jaar: € 37,95
  • Extra kosten bij een spoedaanvraag: € 53,00

Wat moet u meenemen bij het aanvragen?

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn. Dit geldt ook voor buitenlandse paspoorten en identiteitskaarten.
  • Kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen.
  • Voldoende geld. Kijk bij ‘Kosten’ voor het bedrag. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.
  • Voor de aanvraag van een identiteitskaart voor kinderen jonger dan 12 jaar is toestemming nodig van de gezaghouder(s). U kunt deze toestemming online geven.

Toestemming geven Log in met DigiD. Let op: vul dit formulier in en verstuur het voordat u naar uw afspraak op het gemeentekantoor komt.

Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het aanvragen van een identiteitskaart.

Na het aanvragen kunt u de identiteitskaart na 5 werkdagen ophalen

Maak hiervoor online een afspraak.

Afspraak maken ophalen identiteitskaart .

Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het ophalen van een identiteitskaart.

Heeft u de identiteitskaart sneller nodig?

Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak en geef daarbij aan dat het om een spoedaanvraag gaat. Als u de identiteitskaart vóór 15.30 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten bij een spoedaanvraag.

Reizen met een minderjarig kind

Reist u met een minderjarig kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Op de website van de rijksoverheid staat een formulier waarmee u kunt aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen.

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie

U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart bij de gemeente of na de bezorging, ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.

Verlies en diefstal

Is uw identiteitskaart zoekgeraakt of gestolen? Doe dan een melding. Wij nemen de melding - ook als er sprake is van een misdrijf - in behandeling. Bij diefstal, zakkenrollerij, overval en andere misdrijven is het verstandig ook aangifte van dit misdrijf te doen bij de politie.

U kunt meteen een nieuw document aanvragen. Maak hiervoor een afspraak

Handige links