Paspoort

Een paspoort is een reisdocument en een identiteitsbewijs. U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij gemeente waar u ingeschreven staat. U moet hiervoor een afspraak maken. Na 5 werkdagen kunt u uw paspoort zonder afspraak ophalen. 

Kinderen van alle leeftijden hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig als ze naar het buitenland reizen. Kinderen vanaf 14 jaar hebben een eigen paspoort of identiteitskaart nodig vanwege de identificatieplicht.

Een paspoort is 10 jaar geldig voor personen van 18 jaar of ouder. Een paspoort voor personen jonger dan 18 jaar is 5 jaar geldig.

U kunt een paspoort aanvragen als u de Nederlandse nationaliteit heeft.

Afspraak maken aanvragen paspoort

Let op: Is uw paspoort zoekgeraakt of gestolen? Lees dan op de pagina Vermissing of beschadiging van een reisdocument hoe u dit kunt melden. Of maak direct online een afspraak om de vermissing door te geven.

Afspraak maken vermissing paspoort

Wat kost een paspoort?

  • Paspoort voor persoon van 18 jaar en ouder: € 77,85
  • Paspoort voor persoon jonger dan 18 jaar: € 58,85
  • Extra kosten bij een spoedaanvraag: € 53,00

Wat moet u meenemen?

  • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u heeft, ook als ze verlopen zijn. Dit geldt ook voor buitenlandse paspoorten en identiteitskaarten.
  • Een kleurenpasfoto die voldoet aan de richtlijnen.
  • Voldoende geld. Kijk bij ‘Kosten’ voor het bedrag. U moet uw paspoort betalen bij de aanvraag. U kunt contant of met uw pinpas betalen.
  • Voor de aanvraag van een paspoort voor een kind jonger dan 18 jaar is toestemming nodig van de gezaghouder(s). U kunt deze toestemming online geven.

Toestemming geven Log in met DigiD. Let op: vul dit formulier in en verstuur het voordat u naar uw afspraak op het gemeentekantoor komt. Wilt u niet online uw toestemming geven dan kunt u formulier Verklaring van toestemming eigen reisdocument minderjarige (pdf, 141Kb) gebruiken. Neem het ingevulde formulier mee naar uw afspraak. 

Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het aanvragen van een paspoort. 

U kunt uw paspoort na 5 werkdagen ophalen

Tijdens de openingstijden van het gemeentekantoor. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

Let op: een kind moet zelf aanwezig zijn bij het ophalen van een paspoort.

Heeft u het paspoort sneller nodig?

Doe dan een spoedaanvraag. Maak hiervoor een afspraak en geef daarbij aan dat het om een spoedaanvraag gaat.

Afspraak maken aanvragen paspoort

Als u het paspoort vóór 15.30 uur aanvraagt, kunt u het meestal de volgende werkdag ophalen. U betaalt extra kosten bij een spoedaanvraag. Kijk bij 'Kosten' voor het bedrag.

Reizen met een minderjarig kind

Reist u met een minderjarig kind naar het buitenland waarover u gezamenlijk het gezag heeft of waarover u geen gezag heeft? Op de website van de rijksoverheid staat een formulier waarmee u kunt aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben om met het kind naar het buitenland te reizen. 

Of bent u op zoek naar