Rampen en crisis

U kunt onverwachts met een ramp of crisis te maken krijgen. Een goede voorbereiding hierop kan u veel leed besparen.

De gemeente heeft een belangrijke verantwoordelijkheid in het voorkomen en bestrijden van onveilige situaties in uw leefomgeving. Dat doet de gemeente samen met provincie, waterschappen, hulpdiensten en het Rijk. Ook als inwoner kunt u zich voorbereiden op incidenten en rampen.

Wat kunt u doen?

Het is belangrijk om stil te staan bij de risico’s in onze leefomgeving. Want als er ondanks alle veiligheidsmaatregelen toch iets misgaat, kunnen de gevolgen groot zijn. Daarom is het belangrijk dat u zich goed voorbereidt. Dat kan vaak al eenvoudig. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een noodpakket. En door te weten wat u moet doen als de sirene gaat.

Natuurbranden 

In natuurgebieden met bos, heide, en/of gras(duinen) neemt de kans op natuurbrand toe bij droog weer. Een natuurbrand kan zich in droge periodes zeer snel en onvoorspelbaar ontwikkelen en uitbreiden. Terreineigenaren, natuurbeheerders en hulpdiensten zijn in deze periode extra alert, maar vragen ook uw medewerking om de gevolgen van natuurbrand te voorkomen of te beperken. Kijk voor meer informatie en de actuele natuurbrandrisico op www.natuurbrandrisico.nl.

Extreem weer

Regen, windstoten, hevig onweer, sneeuw en ijzel of extreme hitte; we hebben steeds vaker te maken met extreme weersomstandigheden. Lees op de website van de VNOG wat u kunt doen om zich voor te bereiken.

Risicovolle objecten

Welke risico’s zijn er in uw omgeving? De risicokaart laat ze op straatniveau zien. Bijvoorbeeld de kans op een overstroming of een ongeval met gevaarlijke stoffen. 

Het kan enige tijd duren voordat de risicokaart geladen is. Deze applicatie is minder toegankelijk voor mensen met een visuele handicap.