Intentieverklaring getekend voor verkenning zonne-energie A1 en A50

De gemeenten Apeldoorn, Heerde en Voorst willen in samenwerking met Rijkswaterstaat zonne-energie opwekken langs de snelwegen A1 en A50. Dit initiatief maakt deel uit van het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER), waarbij het Rijk grond beschikbaar stelt voor energieprojecten.

Intentieverklaring OEROp 23 april 2025 is de intentieverklaring getekend voor de verkenning naar de mogelijkheden voor zonne-energie langs de A1 en A50.

Door de bermen van snelwegen ook te gebruiken voor de opwek van energie, hoeven we minder gebruik te maken van andere gronden. Door dit dubbel ruimtegebruik blijven andere gronden beschikbaar voor o.a. landbouw, woningbouw, of natuur. Voorwaarde is wel dat de zonnepanelen goed worden ingepast in de omgeving en dat het veilig is voor de weggebruikers. Ook wordt gekeken hoe de omgeving financieel kan meedoen. Een koepel van energiecoöperaties denkt hierover mee tijdens het project.

Situatie in Heerde

In gemeente Heerde komen 2 gebieden langs de snelweg in aanmerking. Het zogeheten klaverblad bij de op- en afrit Heerde Zuid. Hier kunnen mogelijk zonnepanelen geplaatst worden. Dit wordt meegenomen in de (langere termijn)plannen voor dit gebied. Daarnaast wordt onderzocht of er op een smalle strook langs de snelweg (tussen de oprit bij Heerde Noord en de afrit bij Heerde zuid) een zonnewand geplaatst kan worden. 

Grote delen rond de snelwegen A1 en A50 zijn aangemerkt als congestiegebied in het elektriciteitsnet (file op het elektriciteitsnet). Een aansluiting van zonneparken is daarom op korte termijn niet mogelijk. In dit project wordt daarom onderzocht of er innovatieve manieren van aansluiten zijn.

Samenwerken in de regio

Nederland wil in 2050 energieneutraal zijn. Voor het realiseren van deze doelstelling werken gemeenten samen in regionaal verband aan de Regionale Energie Strategie (RES). Doel van het project OER A1-A50 is meters te maken voor de klimaatdoelen.  Dit doen ze in samenwerking met het Rijksvastgoedbedrijf, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, de provincie Gelderland, de RES-regio Stedendriehoek en de netbeheerder Liander.

Lees meer over dit project en het landelijke OER-programma op de volgende website:

Energie op Rijksgrond

Op de foto staan van links naar rechts: Klaas Harink (Heerde), Henk van Zeijts (Voorst), Danny Huizer (Apeldoorn), Roland Heijnen (Rijkswaterstaat).