Annette vertelt over Jouwbespaarhulp

Annette woont in een kleine huurwoning. Zij verdient net iets meer dan het minimum inkomen, dus geld voor grote uitgaven is er meestal niet. Toch doet ze het nodige om energie te besparen. Omdat Annette wil weten waar ze nog winst kan behalen, maakt zij gebruik van Jouwbespaarhulp. Ze vertelt dat ze er heel veel aan gehad heeft.

JouwbespaarhulpVorig jaar ging Annette naar een bijeenkomst over het verduurzamen van je huis. “Na die bijeenkomst ging het snel. Ik heb daar heel veel algemene informatie gekregen om mijn huis te verduurzamen. Ik merkte dat ik best al het nodige deed, maar er werd me ook verteld dat ik een afspraak kon maken met een energiecoach van Jouwbespaarhulp. Die meneer of mevrouw zou bij me op bezoek komen om tips te geven om mijn energieverbruik op onderdelen te verminderen. Dat heb ik dus maar gedaan.”

Verbruik bijhouden

Annette woont al sinds 2007 in een knusse tussenwoning. Ze heeft de afgelopen jaren zelf al aardig wat veranderingen in haar huurhuis aangebracht die het energieverbruik naar beneden gebracht hebben. “Zo heb ik boven isolatie om de verwarmingsbuizen bevestigd, zodat er geen warmte verloren gaat. Ook heb ik een reeks ouderwetse gloeilampen vervangen voor led-varianten. Verder zet ik de temperatuur van mijn verwarming sindsdien lager. Bij mij in huis is 17 à 18 graden warm genoeg, zo blijkt.” Deze eigen uitgevoerde veranderingen hebben resultaat. Dat ziet Annette letterlijk, want ze houdt haar verbruik maandelijks netjes bij in een notitieblokje. “Ik zag letterlijk loon naar werken.”

Waterbesparende douchekop en ventileren

Toch blijkt na het bezoek van de energiecoach dat Annette nog veel meer kan doen om haar verbruik van gas en elektriciteit te verlagen. “Zo heb ik nog meer isolatiefolie gekregen en is me een waterbesparende douchekop aangeraden. Een medewerker van Triada heeft die aangesloten. Ook kreeg ik de tip om meer te ventileren. Als er op sommige plekken in mijn huis raampjes op een kier staan, dan komt er frisse lucht binnen. Dat is natuurlijk gezonder, maar het blijkt ook dat deze lucht warmer aandoet dan de ‘dode lucht’ die er in je huis zit als je de ramen niet open zet.”

Regeling voor aanschaf nieuwe koelkast

Ook vertelt de energiecoach dat Annette haar koelkast moet vervangen. “Ik wist best dat mijn koelkast al wat ouder was, maar was van plan deze te vervangen als hij kapot gaat. Ik snap ook dat zo’n oud apparaat veel meer energie verbruikt dan een nieuwe. Maar ik heb het altijd wel als grote uitgave gezien. En laat me eerlijk zijn: grote uitgaves komen nooit echt uit. Toen de energiecoach vertelde dat er voor inwoners zoals ik een regeling is dat de gemeente de kosten van vervanging voor hun rekening neemt, heb ik niet lang getwijfeld.” Annette verdient maandelijks net iets meer dan het minimumbestaansniveau. Dat maandelijkse bedrag maakt dat ze aanspraak kan maken op een energietoeslag.

“Ik schaam me soms best voor de financiële situatie waar ik me in bevind. Toch weet ik aan de andere kant ook zeker dat er mensen zijn die het veel slechter hebben dan ik. Ik zou iedereen die in eenzelfde situatie zit als ik, dus ook willen oproepen om je aan te melden voor Jouwbespaarhulp. Bij twijfel? Laat iemand meekijken en schaam je niet. De gemeente helpt mee om jouw energieverbruik te verlagen. Ik weet inmiddels: dat zorgt uiteindelijk voor meer lucht. Letterlijk en figuurlijk.”

Had u recht op energietoeslag?

Dan komt u in aanmerking voor Jouwbespaarhulp, een initiatief voor inwoners van de gemeenten Epe, Hattem en Heerde. Meld u aan op de website van Jouwbespaarhulp. Klik hiervoor op de volgende link:

Naar www.jouwbespaarhulp.nl

Twijfelt u of deze regeling voor u geldt? Neem dan contact op met Henk van Jouwbespaarhulp. U kunt hem bellen of appen op 06 - 49 74 73 59.