Samen ontwikkelen

Stel, u heeft een plan. U wilt bijvoorbeeld een nieuwe garage bij uw huis plaatsen, een festival organiseren of samen met buren een speelterrein in de wijk aanleggen.

Of misschien heeft u beroepsmatig een groter plan, zoals het bouwen van een appartementencomplex met zorgfunctie.

In gesprek

Om uw plan van de grond te krijgen, is het belangrijk om in gesprek te gaan met degene die iets van uw plan gaat merken. Uw buurman, bijvoorbeeld of misschien wel de hele buurt. Op die manier wordt uw plan beter en heeft u minder kans op klachten of bezwaren achteraf. De Omgevingswet gebruikt hiervoor het woord participatie.

Gebruik de spelregels

Als gemeente Heerde vinden we het belangrijk dat we onze leefomgeving samen ontwikkelen. Als inwoners met elkaar, maar ook als inwoners samen met de gemeente. Daarom beschrijven we hoe we dit voor ons zien en wat de belangrijkste spelregels zijn. We noemen dit: het participatiebeleid voor de fysieke leefomgeving. Dus gaat u aan de slag met de voorbereiding voor een vergunningaanvraag? Bekijk dan eerst de spelregels.

Participatiebeleid voor de fysieke leefomgeving (pdf, 271Kb)

En pak de toolbox erbij

Gaat u aan de slag met het betrekken van uw omgeving bij de ontwikkeling van uw plan? De gemeente heeft een aantal praktische handreikingen voor u ontwikkeld. Die helpen u om te bepalen hoe u uw buren het beste kunt betrekken. In de toolbox zitten ook tips voor het verslag dat u bij uw vergunningaanvraag kunt voegen. 

Toolbox participatie