Nieuwe inwoners

Gemeentekantoor aan de Eperweg 5Van harte welkom in onze mooie en veelzijdige gemeente!

U wilt als nieuwe inwoner misschien snel thuisraken in onze gemeente. Daarom hebben we wat interessante informatie gebundeld. (Met dank aan de inwoners die hebben meegedacht over wat u als nieuwe inwoner misschien interessant vindt!). Via hyperlinks komt u bij de achtergrondinformatie terecht.

We wensen u veel plezier in uw nieuwe woonomgeving!

Gemeentelijke informatie

Contact met de gemeente

Wij helpen u graag. U kunt ons bezoeken, bellen, appen, mailen of schrijven. Maar ook online kunt u veel zaken regelen, bijvoorbeeld via www.heerde.nl/directregelen met een ruim aanbod aan (digitale) formulieren. Voor producten van Burgerzaken kunt u eenvoudig online een afspraak inplannen. Voor overige producten is dit niet mogelijk. Meer informatie op de contactpagina.

Heerde ontdekken

De gemeente Heerde heeft een bedrijfsfilm die gaat over de drie grote onderwerpen waaraan de organisatie werkt: samenleving, duurzaamheid en authenticiteit. U kunt de video bekijken via www.youtube.com.

Afvalinzameling

ROVA verzorgt de inzameling van onze huishoudelijke afvalstoffen. Via een inzamelkalender ziet u wanneer bij u afval wordt opgehaald en welke soort. Op de website van ROVA vindt u onder andere uitleg over klein chemisch afval, grof huishoudelijk afval en wat waar hoort. Meer informatie op de pagina over afval

De gemeente Heerde wil samen met de inwoners toe naar een samenleving zonder afval. Minder grondstoffen gebruiken en meer hergebruik. Lees meer over dit onderwerp.

Duurzame energie in HeerdeEnergiebesparing en duurzaamheid

Samen met inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties neemt de gemeente Heerde de verantwoordelijkheid om binnen enkele decennia energieneutraal te wonen. En om ons duurzaam te verbinden aan de toekomst. Bekijk de plannen voor deze zogenaamde energietransitie. Daar staat ook informatie om zelf uw huis te (laten) verduurzamen.

Gemeentelijke belastingen

Als belastingplichtige ontvangt u eind februari één of meer aanslagen van gemeentelijke belastingen. De onroerende-zaakbelastingen, de afvalstoffenheffing (vastrecht), de rioolheffing en (eventuele) begrafenisrechten worden gecombineerd op één aanslagbiljet. Uitgebreide informatie treft u aan in de folder ‘Informatie over WOZ-beschikking en gemeentelijke belastingen’ die u kunt vinden op www.heerde.nl/belastingen.

Gemeentemagazine

U vindt in het gemeentemagazine uitleg over de gemeentelijke organisatie, maar ook een adressengedeelte met informatie over clubs, organisaties en verenigingen in de gemeente Heerde. Denk aan bibliotheken, huisartsenposten, winkels, een zwembad, enzovoort. Dit magazine wordt begin januari in de gemeente verspreid. U kunt ook een magazine afhalen aan het gemeentekantoor als u er geen heeft gekregen. Een adressengedeelte vindt u ook in een online gemeentemagazine: https://heerde.smartmap.nl. Verder is er ook een handige GemeentegidsApp. Akse Media verzorgt (als uitgever van het magazine) de vermeldingen in het adressengedeelte van het magazine. Meer informatie op de pagina over het gemeentemagazine.

Zorg, welzijn, opvoeden, opgroeien, werk en inkomen

Op www.zorgvraagheerde.nl kunt u terecht met vragen op het gebied van zorg en welzijn, opvoeden en opgroeien, werk en inkomen. De website wijst de weg, geeft informatie, of komt met suggesties voor een oplossing. U vindt er bijvoorbeeld informatie over bijstand, huishoudelijke hulp, de gehandicaptenparkeerkaart, mantelzorg, toeslagen en vervoer. Ook kunt u er een aantal zaken online regelen.

U kunt voor al deze zaken ook telefonisch of persoonlijk terecht bij Stip (Steun- en informatiepunt) in Heerde en Wapenveld. Maak kennis met Stip.

Overige informatie

Beweeg mee met Actief Heerde

Volleybal aan het heerderstrandwww.actiefheerde.nl geeft een overzicht van alle (sportieve) activiteiten voor inwoners van de gemeente Heerde. Dit wordt aangeboden door sport- en cultuuraanbieders. Zo is er een beweegkaart met allerlei beweeg- en sportplekken in de gemeente Heerde. Het bevat handige ontmoetingspunten, herkenningsplekken en voorzieningen die het prettiger maken om in beweging te komen. De Sportkeuzewijzer helpt een sport te vinden die bij u past. En de Cultuurkeuzewijzer helpt een cultuurdiscipline te vinden die bij u past. Kom in beweging en ga naar www.actiefheerde.nl!

Energiebesparing

Wilt u graag schone energie gebruiken, maar heeft u geen geschikt dak of geschikt erf om dit te realiseren? Of heeft u ideeën om in uw buurt duurzame maatregelen te gaan nemen? Via Heerde Energiek kunt u onder andere deelnemen aan projecten met zonnedaken of een gratis bezoek van de energiecoach aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website van de energiecoöperatie Heerde Energiek.

Voor informatie en vragen over verduurzaming van uw woning kunt u ook terecht bij het Regionaal Energieloket voor de Stedendriehoek.

Mooi schoon Heerde

Zwerfafval ligt bijna overal. Wanneer u gaat wandelen komt u altijd wel een stuk zwerfafval tegen. U kunt verschillende dingen doen om in actie te komen tegen zwerfafval:

  • Vraag een opruimset aan en ruim zelf zwerfafval op
  • Organiseer een opruimactie met uw buurt, vereniging of school
  • Geef zelf het goede voorbeeld en gooi uw afval in de afvalbak

Wilt u zwerfafval opruimen? Kijk dan eens op https://mooi-schoon.nl

Toeristische informatie en VisitHeerde

Pontje Apeldoorns Kanaal nabij Vriezes ErfgoedVisitHeerde is de gastheerorganisatie voor Heerde, Veessen, Vorchten en Wapenveld. Op hun website alles over recreatie, natuur, verblijven, hotspots, cultuur en evenementen. Zo is onze gemeente vele klompenpaden en fietsroutes rijk. En we zijn trots op de schaapskudde Heerde/Epe. Grote kans dat u de herder en zijn kudde aantreft op de heide van de Dellen of bij de schaapskooi. En dankzij de activiteitenkalender van VisitHeerde hoeft u geen activiteit te missen. Dit varieert van lokale tradities als het midwinterhoornblazen tot wildspoor wandelen in de bossen. VisitHeerde neemt u graag mee in een vlucht over ons mooie gebied. Dat kunt u zien in deze video: www.youtube.com.

Bent u op op zoek naar toeristische informatie, zoals wandelroutes of een plattegrond van Heerde en omgeving? Dan kunt u terecht bij één van onze drie TIPS (Toeristen informatiepunten).