Gebruik van het Spoorbaanpad door fietsers en voetgangers

De gemeente Heerde is bezig de verkeersveiligheid te vergroten. Vorig jaar zijn we gestart met een actie om voetpaden vrij te houden van geparkeerde auto’s om de toegankelijkheid te verbeteren.

Maar we krijgen ook regelmatig klachten over het fiets- en voetpad (Spoorbaanpad) door de wijk Bovenkamp. Dit pad wordt ook gebruikt wordt door brom- en snorfietsen met verbrandingsmotor, terwijl die daar niet zijn toegestaan. Dit gaat ten koste van de veiligheid van fietsers en voetgangers. Daarom leggen we in dit artikel kort uit hoe het pad gebruikt moet worden. Daarnaast wordt de komende tijd ook extra gecontroleerd op een juist gebruik van het pad.

Hoe moet het Spoorbaanpad worden gebruikt?

Het pad is een gecombineerd fiets-voetpad. Eén kant is een fietspad (in 2 richtingen) en de andere kant is voetpad. Het fietspad is een onverplicht fietspad. Brom- en snorfietsen zijn hier niet toegestaan, elektrische snorfietsen en fietsen wel. Daarbij is het belangrijk om de snelheid op dit pad aan te passen. Er komen namelijk veel doorsteekjes vanuit de wijk op het pad uit, en er zijn diverse speelgelegenheden.

Door de breedte van het pad komt het geregeld voor dat fietsers even van het voetpad gebruik maken. Zeker wanneer er ook voetgangers lopen leidt dit tot gevaarlijke situaties. Daarom is het voor fietsers verboden om op het voetpad te komen. 

Spoorbaanpad