Wolbert Meijer: 'Elke duurzame maatregel is waardevol'

Vorige week hoorde ik op de radio dat februari de warmste maand ooit gemeten is. Dit soort records horen we de laatste jaren steeds vaker. Voor mij zijn het duidelijke tekenen dat het klimaat verandert. Het is een groot thema: klimaatverandering, waar op Europees en landelijk niveau veel aandacht voor is. Het thema wordt bijna zo groot dat je zou denken dat we het maar over ons heen moeten laten komen, omdat we er geen invloed op hebben.

Wolbert Meijer

Het goede nieuws is: invloed hebben we wel en ook op individueel niveau kunnen we ons steentje bijdragen. Een betere wereld begint immers altijd bij jezelf. Ik heb al eens eerder geschreven wat ik hier persoonlijk bij doe. Zo heb ik al bijna 10 jaar zonnepanelen op mijn dak, ik heb mijn woning geïsoleerd en ik kook elektrisch; iets wat aanzienlijk scheelt op de gasrekening. Ik probeer zoveel mogelijk mijn producten lokaal te kopen, waarmee ik zowel het milieu als de lokale ondernemer ondersteun. Dit zijn kleine dingen die een grote impact kunnen hebben. Maar we hebben uw bijdrage ook hard nodig! Zonnepanelen zijn misschien niet voor iedereen weggelegd. Toch zijn er eenvoudige mogelijkheden waarmee u een bijdrage kunt leveren aan een beter klimaat. 

Er zijn in onze gemeente verschillende initiatieven waar u een beroep op kunt doen om bijvoorbeeld energie te besparen, zoals www.jouwbespaarhulp,nl. Het kost u nauwelijks iets, maar het levert wel besparing op. Ook staan de energiecoaches van Heerde Energiek blijvend voor u klaar om u kosteloos van advies en tips te voorzien. Voor woningeigenaren zijn er verschillende mogelijkheden, zoals de isolatieactie die binnenkort van start gaat. En misschien is de toekomstbestendig woning lening wel iets voor u waarmee u tegen een aantrekkelijke rente geld kunt lenen om uw woning duurzaam en toekomstbestendig te maken.

Op deze pagina (pdf, 894kb) leest u hier meer over en hoe u zelf een bijdrage kunt leveren. Ook geven we informatie over hoe u uw woning kunt verduurzamen en welke hulp de gemeente u daarbij biedt. 

Veel leesplezier en inspiratie gewenst.

Wolbert Meijer
wethouder