Bestrijding eikenprocessierups

Het seizoen van de eikenprocessierupsen is weer begonnen. Begin april zijn de eerste eikenprocessierupsen waargenomen. Om gezondheidsklachten te voorkomen wordt in de gemeente Heerde preventief gespoten met nematoden (aaltjes). Bij deze biologische manier van bestrijden parasiteren de aaltjes op de eikenprocessierupsen, die dan worden gedood. Zo wordt voorkomen dat deze kunnen uitgroeien tot een plaag. 

Rond de tweede week van april wordt begonnen met de eerste bestrijding. Ongeveer tien dagen later volgt de tweede ronde. De nematoden worden in de avonduren gespoten (na 18.00 uur), omdat ze niet goed tegen zonlicht kunnen. Is er overlast? Dan zuigen we indien nodig de nesten weg.

Melden

De aanwezigheid of overlast van de eikenprocessierups kunt u via onderstaand formulier melden bij de gemeente. 

Aanwezigheid of overlast eikenprocessierups melden

Als u op eigen terrein te maken heeft met de eikenprocessierups, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Huur een gespecialiseerd bedrijf in.

Eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit.

Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten. Lees de aanvullende informatie over:

Meer informatie