Bestrijding eikenprocessierups

Vanaf half april worden de eerste eikenprocessierupsen waargenomen. Om gezondheidsklachten te voorkomen wordt in de gemeente Heerde preventief gespoten met nematoden (aaltjes).

Bij deze biologische manier van bestrijden parasiteren de aaltjes op de eikenprocessierupsen, die dan worden gedood. Zo wordt voorkomen dat deze kunnen uitgroeien tot een plaag. 

Eind april wordt begonnen met de eerste bestrijding. Ongeveer 10 dagen later volgt de tweede ronde. De nematoden worden in de avonduren gespoten (na 18.00 uur), omdat ze niet goed tegen zonlicht kunnen. Is er overlast? Dan zuigen we indien nodig de nesten weg.

Heeft u een nest met eikenprocessierupsen gezien?

Meld het bij ons. Dat kan online met het volgende formulier.

Aanwezigheid van eikenprocessierupsen melden

Als u op eigen terrein te maken heeft met de eikenprocessierups, ga dan niet zelf de rupsen bestrijden. Huur een gespecialiseerd bedrijf in.

Informatie over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit.

Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten. Lees de aanvullende informatie over:

Meer informatie