Bestrijding eikenprocessierups

Het eikenprocessierupsseizoen is weer begonnen. Half april zijn de eerste eikenprocessierupsen gezien. Om gezondheidsklachten te voorkomen spuiten we binnen de gemeente Heerde preventief en op een biologische manier met nematoden (aaltjes).

Bij deze manier van bestrijden parasiteren de aaltjes op de eikenprocessierupsen en voorkomen zo dat de rupsen uitgroeien tot een plaag. 

In de afgelopen weken vond preventieve bestrijding plaats. De aaltjes werden in de avonduren gespoten (na 18.00 uur) omdat ze niet goed tegen zonlicht kunnen. De preventieve bestrijding bestond uit 2 spuitronden.

Melden overlast eikenprocessierupsen

De preventieve bestrijding voorkomt niet alle overlast. Vindt u deze zomer nesten in de openbare ruimte waar u overlast van heeft? Dan kunt u dit melden met het volgende formulier:

Eikenprocessierupsen melden

Krijgt u op uw eigen terrein te maken met de eikenprocessierups? Ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar neem hiervoor contact op met een gespecialiseerd bedrijf.

Informatie over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Ze legt haar eitjes vooral in de toppen van eikenbomen. Daar overwinteren ze. Vanaf half april tot begin mei komen de eitjes uit.

Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen. Zij vormen grote nesten op de stam en zijtakken van de eikenboom. Rupsen vervellen drie keer, daarna krijgen ze brandharen. De brandharen veroorzaken gezondheidsklachten. Lees de aanvullende informatie over:

Meer informatie