Tips over hoe u anderen kan laten meedenken

U heeft het plan om iets te bouwen, te slopen, aan te leggen, te kappen of te organiseren. In uw omgeving zijn mensen op wie uw plan invloed zal hebben. Bijvoorbeeld omdat hun uitzicht zal veranderen. Of omdat er groen gaat verdwijnen. U kunt niet goed inschatten wat zij daarvan vinden. Of u verwacht dat zij misschien niet meteen blij zullen zijn met uw plan. 

In dat geval werkt het goed om de mensen die door uw plan geraakt worden al vanaf het begin te laten meedenken. 

  • Werkt uw plan dus nog niet tot in detail uit, maar vertel de mensen in uw omgeving over het idee dat u heeft. 
  • Vertel ook waarom u met dit idee aan de slag wilt gaan. 
  • Laat weten dat u bij de uitwerking van uw plan graag zoveel mogelijk rekening wilt houden met de wensen/ideeën van anderen. 
  • Vraag aan de mensen wat voor hen het belangrijkste punt is om in te kunnen stemmen met uw plan.

Heeft u alle reacties gehoord? Ga dan pas aan de slag met de uitwerking van uw idee in een plan. Laat het plan zien aan de mensen die inbreng hebben gegeven en vertel hoe u rekening heeft gehouden met de wensen. Licht ook toe op welke plekken dat niet is gelukt en waarom niet. Zijn er nog kritische opmerkingen? Vraag de mensen wat zij als oplossing zien. Pas uw plan, als dat mogelijk is, nog aan.

Niet iedereen hoeft het eens te zijn met uw uiteindelijke plan. De gemeente wil bij uw vergunningaanvraag wel graag inzicht hebben in hoe u de reacties van uw omgeving verwerkt hebt. U kunt dat aangeven in een verslag, dat u toevoegt aan uw vergunningaanvraag.

Manieren om te laten meedenken

U kunt de mensen in uw omgeving op verschillende manieren laten meedenken. Een persoonlijk gesprek werkt vaak het best, omdat u dan ook meteen vragen kunt beantwoorden.

Beperkt aantal mensen?

  • Ga bij de mensen aan de deur, vertel ze over uw idee en vraag een reactie.

Iets meer mensen?

  • Vertel in de buurtapp kort welk idee u heeft en nodig mensen uit om met u mee te denken. Voer het gesprek niet in de buurtapp, maar vraag mensen u te bellen. Bij een gesprek via de app of de mail ontstaan sneller misverstanden. Heeft u iedereen gesproken die wilde meedenken? Geef in de buurtapp een korte samenvatting en vertel wat u verder gaat doen.
  • Geen buurtapp, of online plek waar u omwonenden kunt bereiken? Schets in een korte brief uw idee en vraag om mee te denken. Bezorg die bij de huizen/andere panden van degenen die iets van uw plan gaan merken. Zet uw telefoonnummer erbij en nodig mensen uit contact op te nemen.

Best veel mensen?

  • Organiseer een bijeenkomst. Geef in de uitnodiging (via brief, app of mail) aan wat uw idee is, dat u het nog helemaal moet gaan uitwerken en dat u benieuwd bent naar de eerste reactie van uw omgeving. Gebruik voor het plannen van de bijeenkomst het stappenplan.

Nog niet precies in beeld welke mensen door uw idee geraakt gaan worden?

  • Plaats een kort stukje op de Facebookpagina van de buurtvereniging, wijkvereniging of dorpsraad. Of zet een stukje in de wijkkrant of buurtkrant. Vertel waar u woont, welk idee u heeft en dat u het graag met anderen verder wilt uitwerken. Nodig mensen die een bijdrage willen leveren uit om contact op te nemen.

Terug naar de hoofdpagina